Cumhurbaşkanı kararı ile uygulamada olan, arıcılık işi ile uğraşan vatandaşlara, Tarım ve Orman Bakanlığı Müdürlükleri tarafından, başvuru süreci tamamlanıp onaylandıktan sonra, arı kovanları incelemeye alınarak bağış desteği sağlanmaktadır. Peki Arıcılık Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır sorusunun ilk adımı olarak Tarım ve Orman Müdürlüklerinden bağış desteği almak için, müdürlüklerin kendi başvuru formları doldurulmalıdır. Hibe desteği alabilmek için aranan ve istenilen ilk şart, kovan sayısı olmaktadır. En fazla 1000 adet kovan, en az da 30 adet kovana sahip olunması ve arıcılık sistemine kayıtlı durumda olması gerekmektedir. Üye olunan kooperatife dilekçe ile başvurulur ve bu başvurular 10 günlük süren takibinde değerlendirilir. E-devlet üzerinden de başvurular tamamlanmaktadır.
Arıcılık Hibe Desteği Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?
Arıcılık hibe desteği başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşların, aşağıdaki belgeleri başvuru tarihleri arasında tamamlamaları gerekmektedir.
- Adli sicil kaydı (sabıka kaydı) E- Devlet üzerinden alınabilir.
- C. Kimlik Belgesi fotokopisi (Başvuru sırasında aslına bakılıp onaylanacaktır.)
- Hibe başvuru formu doldurulmalıdır. (Ekipman alımı için yatırımcıların ilgili belgeleri iki nüsha olarak hazırlamalıdır.)
- Termin plan tablosu ve sabit yatırım tutarı
Tarım ve Orman Müdürlüğüne, bağış desteği formu doldurularak başvurulmaktadır. Hazırlanan bütün belgeler ıslak imza atılarak ek belgeler ile birlikte Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmektedir. Arıcılık başvurularında aranan en önemli şartlar şu şekildedir; En az 3-4 yıl bazında bakanlığın arıcılık sistemine kaydının olması, AKS sisteminde en az 50 adet arı kovanına sahip olunması ve bal üreticileri birliğine veya arı yetiştiricilerine kayıtlı olunması gerekmektedir.
Arı Hibesi Nasıl Alınır?
Arı hibesi, arıcılık ile uğraşan vatandaşlara karşılıksız olarak destek verilen bir devlet hibesi olarak adlandırılmaktadır. Vatandaşların yapmış oldukları yatırımı geliştirmeleri adına malzeme desteği ve %50 oranında ödeme desteği, Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından sağlanmaktadır. Başvurular, bulunduğunuz ve yatırım yaptığınız il ve ilçelerin Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılmaktadır. Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, arıcılık desteği için verilen ekipmanlar ve malzemeler nelerdir? birlikte inceleyelim. Mondirin takımı, boş kovan, dondurucu, şurupluk, bal sağım çadırı, güneş paneli, arıcı barakası, şurup karıştırıcı makinesi, bal dinlendirme tankı, çıta delme, tel zımba, bal süzme makineleri gibi malzeme ve ekipmanların desteği Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından karşılanmaktadır. Arıcılık desteği başvurusu nasıl yapılır konusunun gerekliliklerini yerine getirirken bu bilgileri de unutmamak gerekir.
Yorumlar