Bankalardan Kredi Nasıl Alınır?

Seyahat, eğitim, evlilik, giyim, yol veya borcu olan kişiler anında nakit paraya ihtiyaç duyabilir. Kazancı yeterli olmayan kişiler için bankaların çeşitli kredi ürünleri ve imkanları bulunur. Geri ödeme şartı ile tüketicilere bu hizmet ile finansal destek sağlanır. Kredi hesaplaması faizlerle ilişkilidir. Bu yüzden çekilen kredi miktarından fazlası bankaların belirlediği faizden ödenmektedir. Sizler için bankalardan kredi nasıl alınır? dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? gibi soruların üzerinde duracağımız yazımızın devamına göz atalım.  İlk adım kredi ihtiyacını belirlemek. Bankalar farklı ihtiyaçlara uygun olarak, bireysel tüketici kredileri çatısı altında farklı kredi imkanlarını müşterilerine sunuyor. Bu ürünler üç ana başlıktan oluşuyor: Bunlar konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisidir. Bu üç ana kredi kategorisi de alt kategorilere ayrılıyor. Buradaki amaç tüketicilere daha iyi hizmet verebilmeyi sağlamaktır. Bu neden ile öncelikle ihtiyacınıza yönelik doğru kredi türünün hangisi olduğunu belirlemeniz gerekmektedir. Bir sonraki adım ise en avantajlı kredi seçeneğini bulmak. En avantajlı kredi nedir peki? Bankalar krediyi belli bir faiz oranı ile müşterilerine sunar ve verirler. Faiz oranı ne kadar düşük olursa geri ödeyeceğiniz tutarın miktarı da o kadar az olur. Geri ödeyeceğiniz miktarı etkileyen sadece faiz oranı değildir. Dosya masrafı, sigorta, ekspertiz ücreti gibi ücretler de geri ödeyeceğiniz tutarı etkilemektedir. Bu nedenle kredi faiz oranı ile birlikte diğer tutarları da hesaba katmanız gerekir. Toplayacak olursak en uygun krediyi bulmak için dikkat etmeniz gereken hususlar şunlar:

– Kredi faiz oranı

– Yıllık maliyet oranı

– Dosya masrafı

– Ekspertiz ücreti

– Hayat sigortası

Tüm bu ücretleri kapsayan detaylı bir araştırma için şube şube gezmenize ise hiç gerek yok. Hangikredi.com’un kredi hesaplama aracından faydalanarak kredi hesaplama işlemi yapabilirsiniz. Hesaplama aracına çekmek istediğiniz kredi tutarı ve vadesini yazıp hesaplama yaparak kriterlerinize uygun ürünleri tek sayfada görüntüleyebilir, karşılaştırabilir ve başvuru oluşturabilirsiniz. Kredi ürünlerini incelediniz, karşılaştırdınız, tüm ürünleri değerlendirdiniz ve bütçenize uyan bir seçenek buldunuz. Şimdi sırada başvuru adımı var. Kredi başvurusu için kişinin işine ve çalışma durumuna göre banka tarafından şu belgeler arzulanabilir:

Nüfus cüzdanı fotokopisi

– Maaş bordrosu, emeklilik belgesi, firma belgesi, çiftçi belgesi vb.

– İkametgâh ya da adres gösteren fatura

– Gelir kaynağı olarak gösterilen gelir yeri kira ise kiraya ait gelir belgesi

– Gelir kaynağı mevduat ise mevduat getirisine ait belge

Ayrıca konut kredisi başvurusunda almak istediğiniz konuta ait tapu fotokopisi, taşıt kredisi başvurusunda ise proforma fatura talep edilmektedir. Başvurunuzu yaptıktan sonra krediniz değerlendirme sürecine girer. Bankalar bu süreçte sizin kredi notunuzu inceler, belgelenebilir gelir durumunuza ve sigortalılık sürenizi inceler. Kredi notu sizin bankalar ile olan geçmişinizi detaylı bir şekilde açıklayan verilerden oluşan bir puan türüdür. Bankalardan kredi alabilmeniz için kredi notunuzun bankanın belirlediği alt sınırın üzerinde olması gerekir. Bankanın sizin için gerekli gördüğü belgelerle birlikte, şubeye yaptığınız başvuru incelenir ve onaylanır ise artık kredinizi kullanabilirsiniz demektir. Kredinin türüne göre farklılıklar doğsa da kredi ile birlikte sözleşme imzalamanız gerekebilir. Kredi başvurunuz onaylandığında çekmek istediğiniz miktar hesabınıza yansıtılır. Konut ve taşıt kredilerinde ise satın alma işlemi için bir banka yetkilisi satın alma süresinde hazır bulunarak kredinin kullanılmasını sağlar.

Bankalardan Kredi Çekmek İçin Gereken Şartlar

Bankalardan kredi çekmek için gerekli şartlar şunlardır:

1)18 yaşını doldurmuş olmak

2)Yeterli kredi notuna sahip olmak

3)düzenli ve yeterli bir gelire sahip olup bu geliri belgeleyebilmek

4)Belirli bir süre sigortalı çalışmış olmak

5)Banka ister ise kefil olacak bir kişinin bulunması

6)İpotek verilecek ise eş rızasının yazılı olarak bankaya verilmesi

Kredi Çekebilmek İçin Gerekli Belgeler

Kredi çekebilmek için gerekli belgeler nelerdir gelin birlikte inceleyelim.

1)Nüfus cüzdanı ya da kabul edilebilecek bir kimlik belgesi

2)Maaş bordrosu

3)SGK dökümü

4)İkamet belgesi

5)İş yeri imza sirküsü

6)Araç ruhsatı ve faturası (taşıt kredisi için)

7)Tabu fotokopisi (konut kredisi için)

8)Ek gelir belgesi (varsa)

Kredi Çeşitleri Nelerdir?
Kredi çeşitlerini toparlamak oldukça zor olan bir konudur. Çünkü her bankanın farklı isimler adı altında müşterilerine sunmuş olduğu kredi çeşitleri bulunmaktadır. Diğer bir yandan genel anlamda kredileri şu şekilde gruplandırabiliriz:

Farklı Niteliklere Sahip Krediler

Bu krediler hem nakdi hem de gayri nakdi olarak ihtiyaç sahiplerine verilmektedir. Gayri nakdi krediler bankaların kredi talebinde bulunanlara karşı para dışında verdiği ancak para yerine geçebilecek teminat içeren araçlarını ifade etmektedir. Nakdi krediler ise ihtiyaç sahiplerine parasal olarak verilen kredilere verilen addır.

Vade Sürelerine Göre Değişen Krediler

Bankalar kredilerini vadelendirirken kısa, orta ve uzun vade gibi zaman dilimlerine ayırırlar. Kısa vadeli krediler bir yıldan az bir zaman zarfı içerisinde ödeme planı yapılan kredilerdir. Orta vadeli krediler ise 1 ila 10 yıl arasındaki ödeme planı olan kredileri ifade etmektedir. Uzun vadeli krediler ise 10 yıl ve üzeri bir zaman zarfı içerisinde ödeme planı olan krediler için kullanılmaktadır.