6 Şubat’ta meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından çok sayıda kurum devletin birçok organı çalışamaz hale gelmiştir. Bu durumdan en çok etkilenen ise okullardır ve yine istemeyerek de olsa bu doğal afet neticesinde eğitime bir süre ara verilmek zorunda kalınmıştır. Birçok eğitim kurumunun zarar görmesi ile birlikte çok fazla eğitimcinin vefat ettiği bu şiddetli deprem neticesinde depremden etkilenme durumlarına göre okullar aralıklı olarak tatil edilmiştir.
Bazı bölgelerde daha kısayken bu tatil, bazı bölgelerde daha uzundur. Peki okulları zarar gören öğretmenler için yapılacak olan düzenleme ne olacaktır? Eğitim alanında görev yapan birçok kamu görevlisinin merakla beklediği bu karışıklıkların neticesinde yapılacak olan açıklama şu anda okulu olmayan görevliler dikkat kesilmiş durumda. Öğrencileri ve okulları zarar gören birçok öğretmen tayin durumunun ne olacağını merak ediyor. Millî Eğitim Bakanlığı bu konuda henüz eğitime ara verilmiş olunması dışında bir açıklama yapmadı! Peki bu durumda depremde de öğretmenler için neler yapılabilir nasıl bir yol haritası çizilir hepsine tek tek bakalım.
Depremzede Öğretmenler Hayatını Nasıl İdame Ettirecekler
Tam 10 ili etkileyen deprem felaketi sonucunda birçok kamu kurumu ve kamu görevlisi çok fazla zarar gördü. Kamu kurumları çökerken parçalanırken kamu görevlileri ya hayatlarını kaybettiler ya ailelerinden birilerini kaybettiler. Ya da bir uzuvlarını kaybettiler en nihayetinde kapanması zor yaralar aldılar. Öğretmenler hayatını nasıl idam ettirecekler çok merak edilen bu konuya ilişkin açıklamalar ihtimaller yazının devamında yer almaktadır. Devletin birçok kademesindeki çalışanlar bir şekilde işlerine devam ederken okulları yıkılan zarar gören öğretmenler okulların devam etmemesi üzerine beklemeye koydular.
Görevli izinli sayıldıkları bu süreçte okullarını tadilatı mümkün mü bölgelerinde tekrar eğitim devam edebilir mi gibi soruları cevabını merak eden eğitimcilerin durumu acaba ne olacak? Bazı bölgelerde 1 Mart’ta bazı bölgelerde 27 Mart’ta eğitime tekrar devam edileceği konuşulurken bir ayda toparlanamayacak çok fazla okul mevcuttur. Örneğin Antalya’daki kurumlar öğretmene sahipse öğrenciler vefat etmiş öğrenciye yeter sayısı var ise okul çökmüş bir vaziyette. Bu ilde eğitimin devam edebilmesi için köklü bir yenileşmeye gidilmesi gerekmektedir.
Depremzede Öğretmenler ve Öğrenciler İçin Bir An Önce Bir Düzenleme Yapılmalı
Ülkemizde çok büyük bir yıkıma sebep olan asrın en büyük felaketi denilebilecek tam 10 ili etkileyen deprem felaketi çok yıkıcı olmakla birlikte çok fazla can kaybına da neden olmuştur m. Deprem felaketinin yaşandığı bu bölgelerde neredeyse bu felaketten dolaylı olarak ya da doğrudan etkilenen tam 15 milyon insan mevcuttur. Mahalleler ilçeler ve neredeyse bazı iller için artık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya tabirini kullanmak mümkün. Ancak yine de o bölgelerde de bir şekilde kalan insanlar için hayat devam edilebilir seviyeye çıkarılmalıdır. Örneğin hayatta kalan her çocuk için eğitim devam etmek zorundadır.
Depremde de öğretmenler ve öğrenciler için bir an önce bir düzenleme yapılmalı prefabrik de olsa Eğitim Kurumları açılmalı sağ kalan öğrenciler için zaman kaybetmeden eğitim öğretim yılına kalındığı yerden devam edilmeli. Devlet hasar tespit çalışmalarına ilk olarak yaşam alanlarında eğitim kurumlarından başlayarak yapmalı ki asgari ölçülerde yeni eğitim kurumları bir an önce tedarik edilebilsin depremden etkilenen öğretmenler içinde eğitime tekrar başlamak ayrı bir motivasyon görevi görecektir. Çok fazla kayıp da verilmiş olsa hayat devam ediyorken eğitim de öncelikli olarak devam eden fonksiyonlardan biri olmalıdır. Çadırda konteyner da ya da ahşap bir kulübede mekân fark etmeksizin eğitim süreci en kısa zamanda başlamalı.
Yorumlar