Kripto paralar, takas işlemlerinde kullanılan, tamamen dijital olan, güçlü bir şifrelenmeye sahip olan sanal para birimidir. Kimilerine göre ise geleceğin para birimi olarak görülür.

Günümüzde kripto para çok duyulmuş bir yatırım aracıdır. Hatta öyle bir ün yapmıştır ki, devlet başkanlarından, dev ve hizmet verdiği sektörde hakimiyet kurmuş şirketlere karşı kendini kanıtlamış, yatırım ve destek almayı başarmıştır. Ancak her ne kadar bilinen ve konuşulan bir olgu olan kripto paralar aslında bilinmeyen kısmı ağır basan bir yatırım dünyasıdır.  Tamamen takas işlemlerinin üzerine kurulmuş bu Dünya’nın temsilcilerinin ‘’ kripto paraların’’ fiziksel olarak bir karşılığı yoktur.

Fiziksel olarak bir karşılığı olmayan kripto paralar belli bir kesime ‘’ büyük devrim ‘’ mesajı verse de, belli bir kesime de fiziki bir karşılığı olmadığı için korku ve endişe vermektedir.  Biraz objektif olarak bakarsak, ‘’ fiziki bir karşılığı olmayan paralar’’ aslında uzun yıllardır bize eşlik ediyor, alışverişimizi, sağlık harcamalarımızı, tatil harcamalarımızı ve bunun gibi gerekli harcamalarımızı bu sayede yani banka kartları ve kredi kartları ile yapıyoruz.  Bu ödeme yöntemleri de ‘’fiziki karşılığı olmayan para anlamına geliyor.  Aslında sanal para birimleri (kripto paralar) bu aynı mantık üzerinden çalışıyor.  Aynı zamanda kripto tarafının merkezileştirilmemesi, bir otorite ya da kişiler tarafından, devletler tarafından yönetilmemesi aslında sistemin daha güvenilir olmasını sağlıyor.

Kripto Para Nasıl Üretilir?

Şifreleme bilimi olan ‘’ Kriptografi’’ kullanılarak, matematiğe dayalı veriler eşliğinde üretilen sanal para birimi çeşitleri (kripto paralar) sanal ortamlarda yatırımcılar ile buluşur. Kripto paraların üretimleri kullanıcıların kazım yapmasıyla gerçekleşir, bu olaya kripto para madenciliği denmektedir.  Üretilen kripto para çeşitlerinin birçoğunda üretim sınırı bulunmaktadır. Bu sayede üst üretim sınırına ulaşan kripto paralar da üretim zorlaşır.  Matematik altyapısına dayanan üretim aşamasında kullanıcının ihtiyaç duyduğu ekipmanlar işlem gücü yüksek ekipmanlardır. Aynı zamanda bu ekipmanlar yüksek hızlı internet bağlantısı ile de desteklenmelidir.  Bu gereksinimlere sahip olan kullanıcılar kripto para üretimi (madenciliği) yapabilirler.

Kripto Para Piyasası

Kripto para çeşitlerinin, verilerinin, yükselişlerin ve düşüşlerin takip edilmesi gibi işlemler kripto para piyasasını oluşturmaktadır.  Sanal para birimi olan ‘’ kripto paraların’’ piyasada ki maddi değeri ve alım – satım işlemleri de kripto para borsası olarak adlandırılır.  Dijital olarak bir değeri temsil eden kripto paralar piyasayı oluştururken, piyasada yapılan tüm işlemler piyasayı oluşturur.

Sanal Para Birimleri

Yaşamımızı sürdürmek için ihtiyacımız olan mal ve hizmeti satın almamız ancak para ile mümkündür. Paralar ülkeler tarafından basılır ve her ülkenin parasının ayrı bir sembolü, işareti ya da belirgin bir özelliği vardır.  Tamamen yazılımın ve matematiğin birleşmesiyle oluşan, şifrelemeyle güvence altına alınan kripto para çeşitlerinin de kendilerine özgü sembolleri ve renkleri bulunmaktadır. Bu belirgin özellikler projeyi, vizyonu ve misyonu temsil eder.  Kripto paraların arasında adını en çok duyurmuş olan şüphesiz ki Bitcoin’dir.  Şu an piyasada 10 bin (on bin) ‘den fazla kripto para bulunsa da, Bitcoin hala lider sanal para birimi olarak yerini korumaktadır. Bitcoin’den sonra sıralanan kripto paraların tümüne ‘’ alt coinler ‘’ ismi verilir.

Kripto Paranın Normal Paradan Farkı Ne?

  • Bankacılık sistemlerinde bulunan paralar merkezi yapıda bulunurken, sanal para birimleri olarak bilinen kripto paralar genelde merkeziyetsiz bir yapının içerisindedirler.
  • Günümüzde ki para sisteminde, hükümetler gerek gördüklerinde merkez bankalarının aracılığı ile para basma yetkisine sahiptirler. Ancak kripto paralarda bu durum tam tersidir. Üst sınırı olan bir kripto para adet olarak kesinlikle arttırılamaz.  Bu da her geçen gün değer kazanmasının en büyük sebeplerinden bir tanesidir.
  • Blockchain yani ‘’ Blokzincir ‘’ sistemi tarafından oluşturulan sanal para birimlerinin miktarı ve zamanı sistemin kuruluş zamanından belirlenmiştir.
  • Kripto para madenciliği dağıtılmış ağlarda matematiksel şifrelerin çözümlenmesiyle birlikte yapılmaktadır.

 

Kripto Paraların Geleceği

Kripto paralar yani sanal para birimleri artık para kavramını dönüştürmeye başladı. Dünyanın dört bir yanında hükümetler, devletler, otoriter insanlar blockchain teknolojisine yani kripto paralara açılıyor.  Birden fazla ülke kripto paralar için ‘’ vergi sistemleri ‘’ üzerinde çalışıyor. Bu da aslında tüm Dünya’yı sarmış bir teknolojik devrim olduğunu kanıtlıyor. Elbette ki şu an dolar ve Euro gibi hakimiyet kurmuş para birimlerinin önüne geçmesi mümkün değil. Ancak ilerleyen yıllarda ve her geçen gün gelişmekte olan teknoloji ile kripto paralar muhteşem şeyler başarabilir, tüm dünyanın sempatisini ve desteğini kazanabilir. Elbette ‘’fiziki olarak bir karşılığı olmayan‘’ sanal para birimleri her zaman insanlara korku verecek, endişe verecek. Ancak vaat edilen projeler birer birer gerçekleştikten sonra tüm Dünya blockchain teknolojisini tanımış ve benimsemiş olacak.