Sera kurmak, mevcut serayı geliştirmek için devlet çeşitli destek ve teşvikler vermektedir. Tabii ki sera kurmak için izinler ve belgeler konusu bu aşamada oldukça değerli olmaktadır. Çünkü hem yapılacak girişimin onay süreci ve desteğinin alınması hem de devamında girişimin başarılı bir şekilde girişimciye kazandırması için bu aşamaların doğru şekilde geçilmesi gerekmektedir.

 

Sera Kurmanın Maliyeti

 

Sera kurmanın maliyeti iyi hesaplanmalıdır. Belirleyen kriterler; ürün üretim maliyeti, seranın kurulumunun kaç yıllığına planlandığı, kira ise kira gideri, satın alınacaksa satın alma bedeli, arazi alınacaksa kurulum giderleri, satışların tüm masrafları karşılama durumu, tahmini ortalama kar bedelinin belirlenmesidir.

 

Sera Kurmak İçin İzin Nereden Alınır?

 

Sera kurmak için ilk ve öncelikle yapılacak iş seranın kurulacağı yerin belirlenmesidir. Tabi bu aşamada da kurulacağı yerin yasal prosedürleri ve süreçleri farklı gösterebilir. Temel de sera kurmak için izin nereden alınır sorusunun cevabı özel idareler ve belediyelerdir. İlgili kurumlara gidip başvuru için gerekli belgeleri bilgileri almak gerekmektedir. Yukarıda söylediğimiz gibi yerine göre duruma göre süreçler talepler değişebilmektedir.

 

Sera Kurmak İçin Belgeler

 

Sera kurmak için gerekli belgeleri farklı başlıklara ayırmak daha sağlıklı olacaktır;

 

Sera Kurmak İçin: Vergi levhası kopyası, son 6 ay içinde meslek odasından alınmış olan sera projelendirmesi belgesi, sicil kayıt belgesi, sera projesinin onaylı kopyası, belediyelerden izin belgesi gerekmektedir.

 

Seracılık Desteği Almak İçin: Çiftçilik Belgesi, Sisteme kayıt belgesi, seraya ait olan ekspertiz, kimlik fotokopisi, yeni yere ait bir fatura gerekmektedir.

 

Sera Kredisi Almak İçin: Çiftçilik belgesi, Nüfus cüzdan fotokopisi, sisteme kayıt belgesi, sera satın alınacaksa uzman tarafından incelendi belgesi, mevcut sera büyütülecek ya da onarım görecekse de yapılan işlerin fatura bilgileri gerekmektedir.

 

Sera kurmak için izinler ve gerekli belgeler tamamlandığında başvuru yaparak hem devlet üzerinden hem de devlet destekli KOSGEB, TKDK, KKYDP ve bazı bankalar üzerinden farklı içeriklerde teşvik ve destekler alınabilmektedir.  TKDK hibe desteği, KOSGEB düşük faizli kredi desteği ve bankalarda farklı faiz oranlarında kredi ve destekler vermektedir.