Tiftik keçisi desteği, hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren ya da göstermek isteyen kişilere karşılıksız olarak verilen hibe desteklerden biridir. Tiftik keçisi desteği başvurusu nasıl yapılır, nereye yapılır, neler gereklidir, süreç nasıldır gibi soruların cevaplarına geçmeden önce bazı konuları belirtmek gerekir. Tiftik keçisi desteği almak için başvurular ilgili il veya ilçedeki Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yapılır. Tarım ve Orman Müdürlükleri desteği iki farklı içerikte program ile desteklemektedir. İlki; hayvancılık faaliyeti veren yerleri destekleyen yatırımlar içindir. Bunlar çadır alımı, ahır yapımı gibi durumlardır. Diğeri ise koç keçi yetiştiriciliği için verilen desteklerdir. Birincisi için %50 ikincisi içinse %50-%85 aralığında hibe destekler verilir.

 

Tiftik Keçisi Desteği Nasıl ve Nereden Alınır?

 

Tiftik keçisi yetiştiriciliği olarak ta adlandırılan tiftik keçisi desteği nereden ve nasıl alınır sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Öncelikle desteği veren kurum Tarım ve Orman Bakanlığı’dır. Bunun içinde destek isteyenlerin ilk atması gereken adım ilgili il veya ilçedeki Tarım ve Orman Müdürlüğüne gidip bir dilekçe ile müracaat edip, tiftik keçisi desteği başvurusu işlemini yapmaktır. Başvuru yapılmadan önce kişinin gerekli özelliklere sahip tiftik keçilerini satın almış olması gerekir. İhtiyaç duyulan belgelerde tamamlanarak, müdürlükte başvuru formu doldurulur ve tüm bu evraklar teslim edilerek başvuru tamamlanmış olur. Teslimi takiben devletin ilgili yetkilileri tarafından gelen başvurular detaylı şekilde kontrol edilir ve değerlendirmeye alınır. Başvuru yapan kişilerin sade başvuru değil de bir proje ile fikirle başvurmaları önemli bir detaydır. Bir çok konuda olduğu gibi Tarım ve Orman Bakanlığı Tiftik keçisi desteği konusunda da karşılıksız olarak hibe desteği vermektedir ve sektördeki faaliyetleri desteklemektedir.

 

Tiftik keçisi desteği başvurusu nasıl yapılır, nereye yapılır konularına ek olarak bilinmesi gereken bir durumda temelde tüm illerde destek verilse de ilden ile destek miktarları ve bazı şartları değişebilmektedir. Tarım ve Orman Genel Müdürlükleri bölgelere göre gelişmişlik farklarını da düşünerek, canlı hayvan miktarı, potansiyel yem durumu, yem için uygun bitkiler gibi durumları da göz önüne alarak değerlendirmeleri yapıp, sonucuna göre de hibe destek miktarlarını belirlemektedir.