Ülkemizi ve tüm dünyayı derinden sarsan deprem felaketi sonrasında bütün devlet erkanları ve çeşitli noktalarda pek çok karar alındı. Alınan kararların büyük bir çoğunluğu tamamen devlet tarafından halk için verilen bir ekonomik kalkınma projesi olarak ele alındı. Geçtiğimiz günlerde vergilerin bir süre ileriye ertelenmesinin ardından gözler bir anda Merkez Bankası tarafına çevrilmişti. Bu noktada özellikle de bağış ve merkez bankası ödemeleri hakkında yapılacak olan açıklamalar büyük bir önem kazanmıştı. Alınan kararların özellikle de deprem bölgesinde ikamet etmekte olan vatandaşlar ve işletmeler için yapılan iyileştirmeler olduğu dile getirildi. Öyle ki direkt olarak deprem bölgesi olarak belirlenen 10 il için kararlar alındı. Firmalar için reeskont krediler ve YTAK geri ödemelerinin vadelerinin uzatıldığını ve yardım kuruluşları için yapılmakta olan para transferlerinde herhangi bir şekilde ücret alınmaması kararı alındı. Bankalara yapılan çağrı ile birlikte bu sürecin hızlandırılmasına da olanak sağlandı. 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren olacak şekilde 30 Nisan 2023 tarihi de dahil olmakla beraber ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler için yatırım taahhütlü olma şartı ile birlikte avans kredilerinin geri ödemelerine 180 güne kadar olan bir süreçte faizsiz bir şekilde vade uzatma kararı alındı. 6 Şubat 2023 tarihinden öncesi için ise, ihracat ve döviz kazandırıcı olan işlemler için ise 6 ay ilave ihracat ve döviz kazandırıcı hizmet taahhüdü kapatma kararı alındı şeklinde açıklamalar yapıldı.
Deprem Bağışları İçin Para Transferlerinden Ücret Kesilmemesi Kararı
Aynı şekilde deprem boyunca vatandaşların da gerek AFAD gerekse de Ahbap Derneği üzerinden deprem bağışları yapmakta oldukları bilinmekte idi. Bu noktada da yapılacak olan bağışlarda herhangi bir şekilde komisyon veya EFT kesim ücreti gibi bir ücret kesintisi olmadan da direkt olarak bağışlanan miktarın taraflara iletilmesi için de bir karar alındı. Merkez Bankası üzerinden özellikle de Türkiye’de çalışmakta olan bütün bankalara talimat verildi. Verilen talimatlara göre herhangi bir şekilde deprem başlığı altında ödeme noktasında bağışta bulunmak isteyen vatandaşlardan herhangi bir şekilde ücret kesintisi yapılmayacağı bildirildi.
Yapılan açıklamaların detaylarına ise şu şekilde yer verildi; “Ülkemizde meydana gelen depremlere yönelik AFAD ve Kızılay gibi yardım kuruluşlarımız başta olmak üzere deprem bağış hesaplarına yapılan para transferlerinden ücret alınmaması yönünde Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) üyesi bankalara talimat gönderilmiştir”
Türkiye Merkez Bankası Deprem Politikası Ne Olacak?
Merkez Bankası için yapılan açıklamalarda deprem sonrasında ülkemizi çok daha büyük bir ekonomik krizin beklenmesi ihtimaline karşın büyük önlemler alınması bekleniyor. Bu süre zarfında özellikle de halkın daha iyi yarınlara daha iyi bir ekonomi ile ulaşması başlığı altında şuan için kısa vadeli taahhütlü ödemelerin herhangi bir şekilde ertelenmesi ve vergi ertelemesi gibi kararlar alındı. Bu noktada vergilerin ileri bir tarihe atılması da yine vatandaşların büyük bir çoğunluğunun ekonomik anlamda daha iyi bir konuma gelebilmesi amaçlanıyor.
Borsa’da Kısa Süreli Durdurma Kararı
Merkez Bankası ile birlikte doğru orantılı olarak çalışmakta olan İstanbul Borsası, haksız kazanç ve gelirlerin daha dengeli bir şekilde dağıtılması bakımından depremin ikinci gününde bir süreliğine de olsa alım ve satımları durdurma kararı almıştı. Alınan bu kararın Merkez Bankası onaylı bir karar olduğu açıklandı. Bakan Nebati’nin de desteklediği bu karar ile birlikte özellikle şantiye firmalarının hisselerinin anlık olarak artışı ve azalması gibi durumların önüne geçilmek isteniyor.
Yorumlar